History does not repeat itself!

Door xp7amrkr op maandag 22 juni 2009 17:35 - Reacties (12)
Categorie: School, Views: 3.793

Afgelopen weken heb ik hard 'moeten' studeren voor de tentamens welke ik nu achter de rug heb. Ik schrijf 'moeten' niet voor niks tussen aanhalingstekens want ik, zoals vele anderen, blijven het leerwerk zo lang mogelijk uitstellen waardoor het allemaal toch op de dag ervoor neer komt.

Ik heb vorige week totaal vier tentamens afgenomen welke nog over de stof van vorig leerjaar gingen. Van twee van de tentamens (Mechatronica & Wiskunde) wist ik direct na het tentamen al dat de kans dat ik daar een voldoende voor zou halen erg klein was. Echter had ik over Flexibele Productie Automatisering en Dynamica een aardig goed gevoel, maar dat zegt natuurlijk ook niet alles.

Vandaag was ik weer vroeg naar school gegaan om daar met mijn neus in de boeken te gaan zitten. Thuis leren gaat amper omdat ik momenteel tegenover een bouwput woon. Gedurende de pauze welke ik mezelf toegekend had, was ik op zoek gegaan naar de leraren bij wie ik mijn cijfers op zou moeten kunnen halen. Twee van deze hadden mijn cijfers al, en daar was ik plezant door verrast.

Ik had voor zowel Flexibele Productie Automatisering als Dynamica een voldoende! Voor FPA een leuke 7 (samen met een 8 voor het ingeleverde verslag maakt een mooie 7.5!) en een 6.4 voor Dynamica! Nu kan ik me tenminste de komende week volledig op Mechatronica en Wiskunde storten om daar ook de voldoendes voor te scoren.

Aangezien ik denk dat daar interesse voor is, heb ik zowel de Flexibele Productie Automatisering als het Dynamica tentamen gescand en hier geplaatst! Kom maar op met reacties als 'simpel, en daar haal je nou een 6.4 voor!'
Flexibele Productie Automatisering, 2e leerjaar HBO Werktuigbouwkunde
http://www.datmartens.com/Tweakers/Blog/History%20doesn't%20repeat%20itself!/flexibeleproductieautomatisering.jpg
Dynamica, 2e leerjaar HBO Werktuigbouwkunde
http://www.datmartens.com/Tweakers/Blog/History%20doesn't%20repeat%20itself!/dynamica.jpg

Voor de gene welke te titel niet helemaal volgen, mijn leergedrag is meestal alles uitstellen tot het laatste moment. Hierdoor haal ik de eerste tentamen week zelden een voldoende en kan ik in de herkansingsweek alles overnieuw doen. Ik heb deze tentamen week niet alleen 50% van de tentamens in één keer gehaald, ook ben ik vandaag al begonnen met studeren voor me herkansing en dat is een record brekende 10 dagen van tevoren!

Schokkend Studeren

Door xp7amrkr op maandag 15 juni 2009 11:44 - Reacties (25)
Categorie: School, Views: 5.639

In tegenstelling tot de voorspelling welke ik eerder deze week maakte wat betreft mijn studeren ben ik nu pas begonnen. Ik had vrijdag een nieuw speeltje (50" Plasma) gekocht welke dit weekend veel van mijn tijd opgegeten heeft.

Ik ben vandaag begonnen met het bestuderen van wiskunde, met als onderwerp 'Laplace - Transformatie'. Een voor mij moeilijk stukje stof met aardig wat complexe formules en berekeningen.

Zie bijvoorbeeld deze voorbeeldopgave welke in het dictaat staat:
http://www.datmartens.com/Tweakers/Blog/Schokkend%20Studeren/laplace.jpg

Natuurlijk zijn er hier op deze community genoeg mensen die dit 'een eitje' vinden maar ik loop toch wel met dit soort opgaven te stoeien. Het is, zoals dat op de middelbare was, niet meer een kwestie van het toepassen van een aantal 'standaard' formules welke je uit je grafische rekenmachine kan toveren. Deze opgaven moet je echt leren maken en enig wiskundig inzicht is vereist.

Als de stof het leren niet al vervelend genoeg maakt wordt dat wel gedaan door de heimachine die hier nu amper 20 meter voor mijn raam palen in de grond staat te slaan, met als gevolg dat me hele bureau trilt en ik me beeldschermen zie bewegen. Vrijdag stond hij nog aan de andere kant van het bouwterrein maar hij is vanmorgen verplaatst en wekte mij om half 8.

http://www.datmartens.com/Tweakers/Blog/Schokkend%20Studeren/heimachine.jpg

Misschien verstandig om zo maar naar school te verhuizen om daar te gaan studeren. Zouden jullie het trouwens interessant vinden als ik na de tentamens deze hier met eventuele uitleg plaats? Zodoende kunnen jullie wat inzicht krijgen over de stof die er in het 2e leerjaar HBO behandeld worden. (en mij natuurlijk belachelijk maken voor het feit dat ik daar zoveel moeite mee heb :+ )

Uitstel, uitstel, paniek

Door xp7amrkr op donderdag 11 juni 2009 14:06 - Reacties (33)
Categorie: School, Views: 4.664

De examenperiode van de Haagse Hogeschool afdeling Rijswijk gaat komende week weer van start. Ikzelf zal daar de tentamens van vier vakken af moeten leggen, waar ik tot op heden nog niet aan ben begonnen.

In 2006 ben ik begonnen aan de opleiding werktuigbouwkunde op de voormalige Technische Hogeschool Rijswijk welke momenteel de Haagse Hogeschool heet. De veranderingen ten opzichte van de middelbare (HAVO) waren aanzienlijk. Hier moest je daadwerkelijk leren om een voldoende te halen, en niet zo'n beetje ook.

"Waarom nu iets doen wat morgen ook kan", dit is de houding die ik mezelf de laatste paar jaren op school aan geleerd heb. Op deze manier ben ik door de middelbare heen gewandeld met een goed diploma. Echter was het in het eerste (propedeuse) jaar aan de HBO opleiding wel anders. Op letten in de les, bij blijven met de opgaven en goed studeren voor de tentamens waren een vereiste om de voldoende te halen.

Maar zelf de moeilijkheidsgraad van de stof heeft mij niet echt veranderd. In plaats van de ochtend van tevoren de boeken open te slaan is het de avond van tevoren geworden. Dit in combinatie met een vroeg afgaande wekker en een stapel RedBull hebben voor voldoendes gezorgd. Op deze manier heb ik binnen de eerste twee jaar mijn propedeuse binnen gehaald, maar dit moet natuurlijk een keer fout gaan.

Van voldoendes ging het langzaam naar onvoldoendes. Tentamens moesten worden herkanst om het bodemcijfer te behalen, en er moest steeds meer worden geleerd. Bijblijven werd redelijk onmogelijk en voor het eerst had ik een achterstand. Deze achterstand is inmiddels op gelopen tot een half jaar.

Dit jaar, mijn derde jaar aan deze school, heb ik Stage gelopen en ben ik bezig geweest met het herkansen van de openstaande vakken van het tweede leerjaar. Ik heb nu nog vier vakken open staan en deze moet ik volgende week herkansen. Maar zoals gewoonlijk, nog geen boek open geslagen. Het soggen (studie ontwijkend gedrag) is begonnen. Heb deze week me kamer verbouwd en opgeruimd. Ben verder gegaan aan wat oude (vervelende) klusjes en ik ben nu zelfs deze blog aan het schrijven.

Ik ben ook al bekent met de volgende stap. Over een dag of twee begint de noodzaak van de situatie door te dringen en sla ik de boeken open. De stof is dermate moeilijk dat je er meteen geen zin meer in hebt en opgeven aan het overwegen bent. Je stelt een planning op welke bestaat uit een uur leren, en vervolgens een uur iets anders. Deze veranderd gedurende de dag in een half uur leren en anderhalf uur iets anders doen.

De resultaten van volgende week zullen ondermaats zijn en tentamens dienen over 3 weken opnieuw herkanst te worden. Als ik zo slim ben om dit in te zien, waarom ben ik dan niet slim genoeg er wat aan te doen?