FML For Real

Door xp7amrkr op woensdag 8 juli 2009 00:23 - Reacties (9)
Categorie: Werk, Views: 4.788

FML is een website waar mensen hun verhaal kwijt kunnen over wat ze die dag overkomen is. Het is erg vermakelijk om te lezen en de website traint wekelijks mijn kaakspieren, helaas kan ik over de afgelopen twee dagen minder lachen.

Eerst even wat achtergrond informatie, ik ben 19 jaar (over een paar dagen niet meer!) en werk al ruim 4 jaar bij een kleinschalig metaalbewerkingsbedrijf voor enkelstuks en kleine series producten. Ik heb gedurende die jaren goede banden gelegd met de twee eigenaren van het bedrijf en hun gebruiken mijn vaardigheden en innovativiteit regelmatig voor andere zaken dan 'werk'. Zodoende moet ik deze week een prieeltje bouwen in de achtertuin van mijn 'baas'. Dit is de eerste week van mijn vakantie en het is dan altijd lekker om te klussen.

Maandag 6 Juli

Voor de eerste keer in geruime tijd ging mijn wekker om 6:30 af. Ik ben gaan douchen en heerlijk ontbeten tijdens het drinken van een vers gezette bak koffie. Tegen 7:30 ben ik naar werk gereden waar ik om 8:00 begonnen ben met werken. Het plan was de staanders en verbindingsstukken te maken en tegen de middag in de tuin te plaatsen.

Het hout dat aangeschaft was voor de prieel was erg ruw en diende goed geschuurd te worden om een mooier uiterlijk te creëren. Aangezien de palen van drie en vier meter al bijna op maat waren zouden deze eerst gestuurd moeten worden waarna ze pas gezaagd worden. Al snel kwam ik erachter dat de schuurmachine welke mijn baas me gegeven had, veels te licht was voor het werk. Ik ben snel even met de auto van me baas naar een machineverhuurder gereden voor het halen van een grote bandschuurmachine.

Dit monster woog zeker wel een kilo of 5 en met grid 40 schuurpapier zou het aardig op moeten schieten. De eerste keer dat hij aanging ging het direct fout. Ik had er al rekening mee gehouden dat hij er vandoor wou, maar was even vergeten dat de twee schagen niet zeer stabiel waren. De staander van 15x15cm van ruim 3meter lang viel dus heerlijk op mijn tenen doordat de schagen omsloegen. Ik kan je vertellen dat zo'n paal best zwaar is, en dat ik de spieren in mijn rechter arm en linker been zeer goed getraind heb.

De stof, lawaai en vermoeiende handelingen achterwegen gelaten ging alles aardig goed. Tegen de lunchpauze waren bijna alle stukken geschuurd en kon er begonnen worden met het op maat zagen en de gaten boren voor de pen-gat verbindingen. Helaas was het zaagblad van de cirkelzaag te bot om lekker door het hout heen te gaan, waardoor ik wederom met de auto van mijn baas (Buick Enclave) naar een winkel gereden ben voor twee nieuwe zaagbladen. Zo stom als dat ik ben, heb ik daar tijdens het achteruit rijden een paaltje over het hoofd gezien. En je raad het al, daar ben ik dus tegenaan gekomen. Flinke deuk in het linker achterpaneel nog voor het achterlicht. Gelukkig is de verf niet beschadigd dus zal het paneel hopelijk niet vervangen hoeven worden.
http://www.datmartens.com/Tweakers/Blog/FML%20For%20Real/1.jpg

De rest van de dag ging aardig. Tegen 5 uur waren alle stukken op maat en voorgeboord en zijn we naar mijn baas zijn huis gereden om het te gaan plaatsen. We waren begonnen met een paal welke we als enige tegen een bestaande muur konden fixeren, vanaf hier zijn we verder gaan bouwen. Er werd gebruik gemaakt van spanbanden om het geheel in elkaar te trekken waarna de lijm uit kon harden. Dit ging al weer te voorspoedig, en dit mag op een dag als deze natuurlijk niet!

Één van de spanbanden is helaas losgesloten, het metalen oog vloog van vier meter afstand recht op mij af, en raakte mij vol in me rug. Ik heb nu een heerlijke blauwe 'krul' op me rug in de vorm van het metalen oog. Gelukkig was het me rug, zoiets wil je niet op je achterhoofd of nek hebben!
http://www.datmartens.com/Tweakers/Blog/FML%20For%20Real/2.jpg

Rond een uur of 10 hebben we de handdoek in de ring gegooid. Het was te laat om in de woonwijk nog aan de slag te gaan met elektrisch gereedschap. Ik was die avond helemaal 'kapot'. Ik had last van me rug wegens het zware getil. (heb daar al langer last van maar ik doe natuurlijk niet rustig aan) De blauwe plek was erg gevoelig, me handen deden zeer van al het schuur werk en ik was helemaal rood door de zon! Leuke eerste werkdag zo...

Dinsdag 7 Juli

Mijn wekker diende mij om 6:30 te wekken maar ik ben heerlijk door mijn alarm heen geslapen. Tegen 7:30 schrok ik wakker en was direct naar de badkamer gelopen om een gesloten deur aan te treffen. (mijn zusje moest ook weer eens naar school) Het duurde even maar tegen 8:00 was ik gedouched en aangekleed, ik stapte in de auto om erachter te komen dat de accu leeg was. Na wat gevloek andere auto ernaast gezet en startkabels erbij gepakt. Ik had hem al snel draaiende en was tegen 8:30 op werk.

Vandaag stond het begin van de dakconstructie op de planning. Net als maandag ben ik eerst gaan schuren. Mijn handen waren nog helemaal gevoelig en het was zeker geen pretje. Tegen tienen brak hel los, de regen kwam met bakken naar beneden en buiten werken was geen optie. Ik was met de auto naar de Gamma gereden en had daar een goedkope partytent gekocht. Dit ding was zo fragiel dat er vier man nodig was voor het opzetten en verplaatsen! Tegen die tijd was de wind al aardig opgezet en hebben we de poten met schroeven op de grond vast gezet. Door de wind bleef niks droog en het afdekken met een zijl was geen optie wegens de stabiliteit van de partytent.

Ik had het bedrijfsbusje strak tegen de partytent aangeparkeerd. Deze ving de wind op en zodoende was de werkplek redelijk droog. Daar stond ik dan, in een natte zeer stoffige partytent, met een pijnlijke rug en handen, te genieten van de stortbakken met regen welke naar beneden kwamen. Om de 5min moest ik de flappen van de partytent omhoog duwen om het water eruit te laten lopen waarna je weer verder kon werken.

Tijdens de lunchpauze was ik vergeten de flappen omhoog te duwen met als gevolg dat de partytent ingezakt was onder het gewicht van het water. Het gereedschap en hout waren nu doorweekt en we waren weer bij af. Gelukkig begon het snel op te klaren waardoor de middag zonder instabiele partytent gewerkt kon worden.

Er is tot 6 uur doorgewerkt om alle stukken op maat te maken waarna we weer naar mijn baas zijn huis gingen. Het was een heel gedoe om het begin van de dakconstructie erop te krijgen. Tegen 11 uur waren we klaar en kon ik naar huis. Ik voelde me nog beroerder, me handen hebben overal zwarte lijmvlekken welke ik er niet af kan wassen. Ik heb me vinger open gehaald aan de bandschuurmachine, last van me rug en heb thuis een rekening gevonden van 70euro aan douanekosten.
http://www.datmartens.com/Tweakers/Blog/FML%20For%20Real/3.jpg

http://www.datmartens.com/Tweakers/Blog/FML%20For%20Real/4.jpg

Tot slot

Ik ben benieuwd hoe het er morgen aan toe gaat. Ik drink me laatste paar slokken whisky op en kruip dan heerlijk mijn bedje in, wekker gaat morgen weer vroeg af.